Spring naar content Spring naar hoofdnavigatie Spring naar footer

De Bosmaaier

Tijdens de werkbeurten komt de vraag regelmatig voorbij: “Wie kan er omgaan met de bosmaaier?”. In dit fotoverslag vertellen we hoe onze bosmaaiers werken en wat je allemaal kunt verwachten als je er zelf één gaat gebruiken. Let wel: je mag tijdens werkbeurten pas met de bosmaaier aan de slag als iemand die er ervaring mee heeft je alles persoonlijk heeft uitgelegd! Dit fotoverslag is puur om je goed beslagen ten ijs te laten komen.

Dit is één van onze bosmaaiers, een uit de kluiten gewassen grastrimmer die ook geschikt is voor ruiger onkruid en lichte houtige gewassen. De bosmaaier heeft brandstof nodig om te werken en maakt gebruik van een spoel met een snel ronddraaiende draad. Deze draad slijt snel en moet dus steeds iets afgewikkeld worden. Dit doe je door de kop van de bosmaaier met een ferme klap op de grond te slaan. Door de snelle beweging en de centrifugale kracht wordt de draad dan een klein stukje naar buiten gewerkt.

Alle benodigdheden voor de bosmaaier liggen in het Bivak, in de opslagruimte links van de ingang:

  • De bosmaaiers zelf
  • De tuigjes
  • Helm met beschermende klep
  • De brandstof
  • Extra draad
  • Extra spoelen (indien voorradig)

Voordat je begint, moet je zeer waarschijnlijk eerst de brandstof bijvullen. Dat doe je door het compartiment met de zwart-witte dop (links onderaan op de foto hiernaast) los te draaien.

Gebruik de trechter (zie foto hieronder) en schenk de brandstof via de trechter voorzichtig naar binnen tot hij bijna helemaal gevuld is.

Zorg ervoor dat je, voordat je de bosmaaier probeert aan te zetten, het knopje op de juiste stand zet (zie foto hiernaast). Je wilt de boel niet verzuipen!

Vervolgens kun je proberen om de bosmaaier te activeren. Dit doe je door (voorzichtig!) je voet dicht bij de kop op de stang te zetten om tegendruk te geven.

Vervolgens geef je een ferme ruk aan het koord, zoals je hiernaast kunt zien. Rommelt ‘ie alleen maar en gebeurt er verder niks, probeer het dan nog een keer, indien mogelijk nog sneller en harder.

Lukt het na een paar keer nog niet, kijk dan even goed of je knopje op de goede stand staat en je de brandstof hebt bijgevuld. Zo ja, kijk dan of één van je medetuinders je kan helpen.

Ga niet op pad zonder de juiste werkkleding. Dat betekent:

  • Je hebt je tuigje aan. Aan je rechterzijde zit een metalen haak die je in het oogje op de bosmaaier kunt haken. Dit scheelt een hoop gewicht aangezien hij nu min of meer uit zichzelf in balans hangt.
  • Je hebt de helm op en je beschermkap voor je gezicht.

Dan komt er ongetwijfeld een moment dat je draad op is en vervangen moet worden. In de meeste gevallen hoef je NIET de spoel te vervangen, maar kun je gewoon twee flinke stukken draad afknippen (een meter of twee per stuk) in de opslagruimte waar alle apparatuur ligt (meteen rechts naast de ingang als je van buiten komt). Inderdaad: twéé stukken draad.

Hoe je de draad erin legt, kan verschillen per bosmaaier. Op sommige modellen staan er in de cartridge pijltjes aangegeven met de richting waarin je de draden erin moet leggen. Zo niet, vraag dan even iemand ter plaatse wat de beste manier is. Hoewel de handeling zelf niet moeilijk is, is het wat ingewikkeld om dat via tekst uit te leggen.

Vervolgens kun je aan de slag! Een aantal tips:

  • Ga niet de hele tijd de gasknop volledig indrukken. Dat geeft een hoop lawaai en je bent zo door je brandstof heen. Leer te spelen met de snelheid van de bosmaaier. Wissel af en ga niet harder dan nodig is.
  • Vermijd hekken in zijn algemeenheid en die groene-draad-hekken in het bijzonder. Je bosmaaier komt er in vast te zitten en je sloopt het hek ermee.

Als je klaar bent, maak de bosmaaier dan goed schoon – het liefst nog schoner dan je ‘m gevonden hebt. Het zijn prijzige apparaten die betaald moeten worden uit de contributie…

Schoonmaken kan met de hand (of nou ja, met doekjes of borstels) maar er is ook een luchtcompressor aanwezig.

Vervolgens ruim je alle spullen (bosmaaier, tuigje, schoonmaakspullen) netjes op en leg je de bosmaaier terug waar je heb gevonden hebt.

Documenten

Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan de bosmaaier.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.