Spring naar content Spring naar hoofdnavigatie Spring naar footer

Over Ons

De Geschiedenis

Een Kluitenduikers afbeelding uit 1985 via beeldengeluid.nl


De jaren ’70 en ’80

Volkstuinvereniging De Kluitenduikers is op 31 maart 1977 opgericht en bestaat dus al meer dan 45 jaar.

Ooit begon de vereniging met 40 tuinen. In 1985 was dat aantal tuinen gegroeid naar 1100.

In die begintijd zag alles er nog heel anders uit. Almere Haven was nog in aanbouw en de vereniging bestond uit drie grote en vier kleine complexen. De grote complexen, waaronder Spittershoek, lagen aan de rand van Almere Haven. De kleinere complexen lagen aan de Rozenwerf, Wittewerf, Binnenhof en Hoekwierde.

Achter de Redemark ligt Spittershoek. Foto gemaakt door architect Hans Ruyssenaars, 1978
Spittershoek in 1979
Uit het boek Almere Vanuit De Wolken

De nutstuinen werden oorspronkelijk opgericht puur voor het tuinieren. Er mochten geen huisjes en dergelijke op de tuin worden geplaatst. Tuinen varieerden in grootte van 60 m2 tot 300 m2. Een tuin van 100 m2 kostte toen 42 gulden per jaar.

De Kluitenduikers had ook nog een officieel telefoonnummer: 13860. Ja, telefoonnummers in Almere bestonden tot 1992 uit vijf cijfers (en de netcode was “03240” in plaats van “036”).

Uiteindelijk zouden van alle tuinen twee complexen onder de naam De Kluitenduikers overblijven: Spittershoek en De Wittewerf.

De bovenstaande beschrijving werd deels gevonden via beeldengeluid.nl in de 27e televisie uitzending van Almere TV, 14 april 1985,waarin verenigingen 2 minuten de tijd kregen om informatie over zichzelf te geven.

Bart Wessels, voorzitter Nutstuinen Vereniging Almere Haven in 1985
Willem Bouwmeester, voorlichter in 1985

Zomaar een dag (1979)

Recentelijk is een oud fragment uit de beginjaren van De Kluitenduikers boven water gekomen. In 1979 maakten een groep Redemarkers een ‘zo maar een dag’ film over het leven in een wijk die nog niet af is, waarbij ze ook De Kluitenduikers bezochten.

Hoewel de kwaliteit van de film inmiddels niet al te best meer is, geeft het een prachtig beeld van hoe de Spittershoek er in die tijd uit zag.

Het licht versnelde effect van de film was trouwens een keuze – in 1979 kon er prima op normale snelheid gefilmd worden 😉 Om copyright redenen is de oorspronkelijke muziek in deze Youtube versie vervangen voor een rechtenvrij nummer.

Hier mist natuurlijk nog een heel stuk geschiedenis. We hopen dat jullie, onze leden en oud leden, ons kunnen helpen om dat gapende gat te vullen met mooie herinneringen, foto’s, video’s, wat je nog op de plank mag hebben liggen. Ook een jaar geleden is al geschiedenis! Als je ons kunt helpen, neem dan contact op met de websitebeheerder.